Bäddtips från Annika och Per

Här följer några enkla råd och tips om hur du skapar din drömbädd och hur du inreder ditt sovrum.

Tipsen ges av Annica Högström, VD och Creative Director, Himla AB samt Per Wennberg, frilansande inredningsstylist.

ANNICAS BÄDDTIPS

Bädda gärna efter årstid, då temperaturer skiljer sig. På sommaren finns det inget som slår en tunn, tätvävd percale som är svalt och skönt. Percalelakan vävs med mycket tätare och finare tråd vilket gör att det känns mjukt, lent och lyxigt. Använd förslagsvis kollektionen Drottningholm, en sval percale eller Rindö för en ännu krispigare känsla.

På hösten och vintern finns inget skönare och lyxigare än en stentvättad satin – där har Himla både kollektionerna Soul och Urban att välja på. Våga testa stentvättat, de ger en mjuk och härlig känsla.

Det bästa med Himlas sortiment är att du kan hitta den rätta basen i färg och kvalité – och sedan kan du komplettera och addera i det oändliga. Oftast räcker det att köpa ett nytt örngott i en ny färg eller med en färgkoordinerad brodyr för att få ett helt nytt uttryck på bäddningen.

Annica anser att det viktigt med färgade underlakan. Då får du en mer harmoniskt koordinerad bäddning. Våga även köpa dyrare sängkläder. Det lönar sig eftersom sängtextilerna är av bättre kvalitet och håller längre.

Alla Himlas kollektioner går bra att matcha med varandra, så att du enkelt kan skapa din drömbädd. Och för att skapa den perfekta helheten – inred med matchande bäddtextil, sänggavel och sängkappa.

citat_formigarkansla3

Fråga efter tygets trådtäthet i butiken. Tyget bör ha minst 200 tc (thread counts), vilket är måttet som anger antal trådar per kvadratum. Ju högre trådtäthet desto mer material, desto högre pris.

PERS BÄDDTIPS

Starta med en snygg bas, med sängkappa och sänggavel. Det finns så många fina påslakan idag, kombinera gärna dina gamla påslakan med nya, lägg på lakan på lakan, rutig på randig, enfärgad på broderat. Låt gärna varje lakan sticka fram lite för en fin effekt. Välj kuddar i olika storlekar och kuddöverdrag med olika strukturer och färger för att skapa en mysig känsla. Lägg ett vikt överkast vid fotänden på sängen och komplettera med din favoritpläd.

En generös sovrumsmatta är trevligt – minst 50 cm skall sticka ut utanför sängen. Den ger en skön känsla, när du sätter ned fötterna på det varma mjuka på morgonen.

Placera gärna sänglamporna över sänggavelns mitt så ljuset kan riktas bort från den som vill sova. Dimmer i allmänbelysningen och doftljus är givet och ger en rogivande atmosfär i sovrummet.

citat_doftljusarrogivande2

Unna dig gärna en hantverkare och få platsbyggda hyllor och avlastningsytor för förvaring av alla dina favoritsaker. Tavlor i olika storlekar och färger är en rolig accent i sovrummet. Arrangera dessa gärna små klungor, vilket ger en fin effekt för ögat.

SHOPPA TILL SOVRUMMET