Carina berättar om gardiner

carina-gustafsson_277x277px

INTERVJU

Carina Gustafsson
Gardinexpert och Visual Merchandiser
Himla AB

Av: Helena Bajlo

Carina tycker om att omge sig med skönhet. Som nioåring fick hon sin första symaskin och som tonåring åkte hon runt till släkt och vänner, tog mått och sydde gardiner till påsk, jul och midsommar.

Carina ville göra som sin mormor och förändra hemma. På den tiden byttes gardiner efter säsong och pyntades med mönstrade tyger inför högtiderna.
– Jag såg att gardinbyten påverkade rummet mer än det mesta, säger hon.

Den insikten har gjort henne till en passionerad specialist på gardiner. Som Visual Merchandiser på Himla inspirerar hon människor att upptäcka vad textilier runt fönster, på väggar och som rumsavskiljare gör för känslan i hemmet.

MYTEN OM DET SVÅRA

Många av oss är uppväxta med komplicerade gardinarrangemang, tveksamma mönster och färger, fållar som släpper, krympta och misspassande format.
– Visst finns det gardiner som inte förskönar, men i Sverige är vi unika för att vi använder naturmaterial och gärna enfärgat istället för som på kontinenten där blommigt, syntet och spets är vanligare än till exempel linne, säger Carina.

För den som vill förändra med textilier är gardiner det enklaste sättet att få resultat. Det räcker att du tar med fönstermåtten till affären så får du hjälp med resten.
– Många känner sig osäkra eftersom gardinvalet mår bäst av att anpassas till fönstrets utformning och väderstreck det vetter mot.

Carina märker att kunderna blir lättade och glada av att vi erbjuder experthjälp, när de kommer in i butiken med sina fönsterproblem.

– Vi kallar oss experter på gardiner och erbjuder sömnadshjälp i våra konceptbutiker, så det är ingen slump att Himlas färdiga lösningar och måttbeställda gardiner säljer så bra, säger Carina.

HEMMETS LJUSPUNKT

Gardiner bidrar med skydd mot insyn och reglage för dagsljus. De dämpar ljudet, skänker en mjuk atmosfär till rummet och så silar de ljuset lekfullt.
– Att arbeta med linne ger en extra dimension, eftersom ljuset strilas genom de olika strukturerna, säger Carina. Sildukens öppna väv är tunn som en gasbinda och skänker ett skirt ljus, medan de lite grövre strukturerna ger mer ett sparsmakat genomsläpp. Som kontrast till det tunna linnet har vi stilen New Linen Look, med tungt, fint fall som ger en bohemiskt skön och nonchalant känsla.

DIN STIL GESTALTAS MED GARDINEN

Ett tyg på väggen förändrar hela rummet. Gardiner som sätts en bit utanför fönstret ramar in och skapar karaktär. Använder du flera längder med olika nyanser, blir effekterna spännande. Olika designlösningar påverkar helheten.
– Ofta kan en neutral gardin lyfta rummets karaktär och få sakerna att framträda mer personligt, menar Carina.

Himlas gardinsortiment är skapat för att fungera enligt Himlas filosofi, att förnya och inspirera alla rum.
– Alla har sin egen stil och även våra gardinlösningar är till för att hjälpa människor att uttrycka den, säger Carina. 

SHOPPA CARINAS GARDINFAVORITER